Helgelandssykehuset: Underskudd på 790.000 kr pr dag i november

Mandagens styremøte i Helgelandssykehuset føyer seg inn i rekken av ubesvarte spørsmål om sykehusets fremtidige bærekraft. Tross henstilling i det forrige styremøtet om å få se mer spesifikke tall for de enkelte sykehusenhetene, så vet styret fremdeles like lite om hva det er de styrer. Det er en merkelig uvilje om å få elementære fakta opp på bordet. Alle vet at båten lekker, men ikke hvor. Underskuddet i november var på 23,7 millioner kroner, med andre ord 790.000 pr dag eller 33.000 kroner timen, dag og natt.

Helgelandssykehuset er trenger akutt behandling. Foto: Stefam/Freepic

Helgelandssykehusets styre vedtok i dag atter en innsparingsplan. For 2024 blir den på ufattelige 91 millioner kroner. Hvor de ansatte skal spare inn uten at det går på deres helse løs, er vanskeligere å se. Sykehusets kontoer lekker som en sil, og størsteparten av pengene havner etter med stor sannsynlighet i lommene hos de etter hvert så velkjente vikarbyråene.

De gamle byggene i Sandnessjøen restaureres etter planen. Representanten for de ansatte, Elisabeth Benum, fortalte om trekkfulle vinduer, kloakklukt og ventilasjon som ikke fungerer. Selv om Helgelandssykehuset bare fikk litt over to tredjedeler av de 85 millionene de hadde bedt om fra Helse Nord, kunne sykehusets direktør fortelle at den kostbare renoveringen i Sandnessjøen fortsetter som planlagt.

Så langt i år er underskuddet på Helgeland på mer enn 100 millioner kroner, og det ventes ytterligere 20 millioner før året er omme. Enn så lenge kan foretaket betale sine regninger og lønn til ansatte, men det er innlysende for de fleste at dette ikke kan fortsette.

Styrets fortsetter dermed reisen mot enda dårligere bærekraft. Det famøse vedtaket fra 2019 om et hovedsykehus i Sandnessjøen er som en våt drøm for vikarbyråene, og fuktigheten av vedtaket vil bare øke. Den demografiske endringen på Helgeland øker i hastighet, og vil være en alvorlig katastrofe for Helgelandssykehuset og for innbyggerne på Helgeland i årene etter dette tiårets ende.

Den kommende arbeidskraften på Helgeland er redusert med mer enn en tredjedel.

Den eksterne ressursgruppen anbefalte Mo i Rana som lokalitet for Helgelandssykehuset primære virksomhet. De skrev i sin rapport til Helgelandssykehuset i 2019:

"Både i forhold til Helse Nord og spesielt landet som helhet, har regionen en stadig fallende forsørgerbrøk (definert som forholdet mellom yrkesaktive og pensjonister). Dette betyr at mens de som potensielt skal motta helsetjenester, stadig blir flere, blir de om potensielt skal yte helsetjenester, forholdsvis færre."

Ressursgruppens anbefalinger ble lagt til side, og resultatet av brøleren begynner så vidt å demre. Men det virker som at gjort er gjort for styret, og ferden mot enda mer svekket bærekraft bare skal fortsette. Det er en hårreisende ferd, og vil om få år være ødeleggende for eldre pleietrengende, og ikke minst for deres pårørende. Styret burde varsle sin eier om vedtaket var en misære, og at hundre-millioners-marerittet ikke kan fortsette.

For nabokommunene Herøy, Dønna og Leirfjord er 2019-vedtaket en katastrofe. Et såkalt hovedsykehus i Sandnessjøen vil støvsuge regionens begrensede arbeidsmarked for alt av helsepersonell, og kommunene vil bli stående uten evne til å motta ferdigbehandlede pasienter til sine sykehjem. Dette vil igjen skape nye pasientkøer for folk på Helgeland, og skape uholdbare arbeidsforhold for Helgelandssykehusets ansatte.

Helseforetakets eksterne ressursgruppe skrev i sin rapport:
"I vurderingen av Mo i Rana som stedet for det store akuttsykehuset, legger ressursgruppen avgjørende vekt på følgende forhold; Byen fremstår som det mest attraktive alternativet når det gjelder muligheten til å rekruttere personell (hovedsakelig som en følge av at Mo i Rana er vesentlig større enn de andre byene), plasseringen gjør at den største andelen av befolkningen når sykehus innen en time etter en akutt skade/sykdom."

Det er kanskje tide at Helse Nord og Helgelandssykehuset tar frem denne snart fem år rapporten, og følger anbefalingene fra den uhildede gruppen av fagfolk.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tre DMS'er på Helgeland. Sykehus i Mo i Rana.

Den eksterne ressursgruppens bortkastede arbeid