Helse Nords bærekraft ligger i Mo i Rana

 

Helse Nord søker etter langvarig økonomisk bærekraft som særlig innebærer minimalt kjøp av tjenester fra private vikarbyråer. Det nordnorske helseforetaket er bevisst den store endring som skjer med landsdelens demografi, og vil styrke sin virksomhet der det er best mulig forutsetninger for rekruttering. En omfattende rapport viser at på Helgeland er dette å finne i Mo i Rana.









Helseforetaket Sykehusbygg HF utpekte i 2018 på oppdrag fra Helgelandssykehuset, en ekstern ressursgruppe som skulle utrede den optimale lokalisering av et stort sykehus på Helgeland. Ingen av medlemmene i ressursgruppen hadde bindinger til Helgeland.

Ressursgruppens medlemmer var

Helge Torgersen (leder av ressursgruppa), direktør i Deloitte, spesialistlege i anestesiologi

Arne Ketil Hafstad, tidligere leder av regionalt brukerutvalg Helse Nord RHF

Liv Haugen, Lege/sykehusplanlegger hos Sykehusbygg HF

Tor Medalen, professor ved Institutt for arkitektur og planlegging, NTNU

Andreas Moan, prosjektdirektør Helse Sør-Øst. Lege og PhD

Aud Tennøy, forskningsleder, Transportøkonomisk institutt. Siv.ing og PhD

Geir Tollåli, fagdirektør Helse Nord RHF, legespesialist i gastroenterologi

Brynjulf Ystgaard, overlege, gastrokirurgisk avdeling St. Olavs Hospital

I mars 2019 overleverte de sin rapport. På bakgrunn av de overnevnte momenter, rekruttering og økonomisk bærekraft, anbefalte ressursgruppen at Helgelandssykehuset burde konsentrere sin virksomhet i Mo i Rana, og samtidig styrke spesialisthelsetjenesten med såkalt DMS'er i Brønnøysund, Sandnessjøen og Mosjøen.

Personlig liker jeg ikke begrepet DMS, distriktsmedisinsk senter. Jeg foretrekker å kalle disse enhetene for lokalsykehus, mens det ledende sykehuset i hver region, eksempelvis Helgeland, bærer navnet regionssykehus. I Nord-Norge bør det tredje nivået være universitetssykehuset i Tromsø.

De ulike lokalsykehusene vil kunne ha ulik oppgavefordeling og spesialisthelsetjeneste, samtidig som de nordnorske regionssykehusene også kan ha adekvat oppgavefordeling. Bygningsstruktur og eksisterende kompetanse og tjenestetilbud bør være styrende.

Nord-Norges demografi endres med akselererende hastighet. Merk særlig endringen de tre siste årene.


Helse Nord kjenner den akselererende endringen av landsdelens demografi, er derfor av hensyn til langsiktig bærekraft, nødt til å konsentrere sin virksomhet til de byene som har størst potensiale for rekruttering av kompetent helsepersonell.

Den nevnte ressursgruppen vektla rekruttering og de enkelte byenes attraktivitet og arbeidsmarked. I dette klippet fra presentasjonen av rapporten forteller sivilingeniør/PhD Aud Tennøy om ressursgruppen anbefaling om Mo i Rana som lokaliseringssted.





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tre DMS'er på Helgeland. Sykehus i Mo i Rana.

Den eksterne ressursgruppens bortkastede arbeid

Helgelandssykehuset: Underskudd på 790.000 kr pr dag i november