Lite imponerende fra lederen i Helsekomiteen

 – Prosessen regjeringen startet i Helse Nord, begynte i feil ende. Den har skapt uro, utrygghet og usikkerhet. Det påvirker innbyggerne og helsepersonellet i ei tid det heller burde vært skapt ro rundt strukturvedtaket, fortalte Tone W. Trøen til Rana Blad forleden.


Det er en lite imponerende påstand etter ti år med kaos på Helgeland under helseminister, Bent Høie. Sannheten er at den omstillingsprosessen  som Helse Nord er tvunget inn i er etterlatenskaper fra Høie. Omstilling burde vært påbegynt for mer enn ti år siden.

Som leder av Stortingets helse- og omsorgskomite, har Trøen god kjennskap til den demografiske endringen som Nord-Norge er inne i, en skremmende endring som akselererer. Trøen vet, Kjerkol vet og ledelsen i Helse Nord vet at det i landsdelen er 13.000 færre barn, fem eller yngre, enn landsdelen hadde i 1998. Det innebærer at hvert tredje nordnorske barn er forsvunnet fra Statistisk Sentralbyrås registre.


Tone W. Trøen vet at betingelsene for fremtidig rekruttering har endret seg dramatisk de siste ti årene. Verdien av en norsk årslønn i helsevesenet er nesten halvert for innbyggere i EU-området. Trøen vet også at Midt-Norge, Sør-, Øst- og Vestlandet er på rask vei inn i den samme situasjonen som Nord-Norge, og at landsdelen dermed ikke kan forvente rekruttering av betydning fra resten av landet.

Som leder av Stortingets helse- og omsorgskomite er Trøen kraftig klar over at sykehusene i Nord-Norge de neste tiårene vil måtte rekruttere nesten all arbeidskraft fra sitt eget lokalmiljø. All logikk tilsier at Helse Nord må gjennomføre en omstillingsprosess hvor kjerneaktivitetene konsentreres der det er mulig å bemanne dem om ti og femten år.

På Helgeland maktet helseminister, Bent Høie å gjøre det stikk motsatte; å konsentrere spesialisthelsetjenestene rundt det sykehuset i landet som i følge SSB har aller dårligst forutsetninger for fremtidig rekruttering. 

Dette vedtaket må Ingvild Kjerkol endre. Om ikke, må Statsrevisoren kreve det. Et statlig opprettet vikarpalass vil koste milliarder, og vil ikke tjene verken fellesskapet eller folks behandlingstilbud.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tre DMS'er på Helgeland. Sykehus i Mo i Rana.

Den eksterne ressursgruppens bortkastede arbeid

Helgelandssykehuset: Underskudd på 790.000 kr pr dag i november